Posted on Leave a comment

4 Jenis Ruam Panas Dan Cara Atasi Dengan Pantas

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Kepanasan yang melampau menyebabkan rasa mencucuk dan menyengat.  Ruam panas ini berlaku dalam keadaan panas dan lembap lebih-lebih lagi jika memakai pakaian yang tebal.

Biasanya berlaku di kalangan kanak-kanak, walau bagaimanapun, individu yang aktif, bayi yang baru lahir di dalam inkubator dan pesakit yang terlantar di atas katil dalam jangka masa yang panjang juga boleh mendapat ruam panas.

Jenis-jenis ruam panas;

1.  Jernih (miliaria kristalina)

2.  Putih/kuning (miliaria pustulosa)

3.  Merah (miliaria rubra)

4.  Dalam (miliaria profunda)

CARA ATASI

Pakai pakaian jenis kapas yang longgar, Elak menggunakan pakaian berasaskan fabrik nylon/polyester, Pastikan bayi dalam keadaan kering dan selesa.  Tukar lampin lebih kerap bila perlu,

Pastikan lelehan air liur bayi tidak menyumbat folikel ruang roma. Pesakit bed ridden perlu digerakkan selalu bagi mengelak peluh yang berterusan di kawasan yang sama.

CARA LEBIH PANTAS ATASI RUAM INI

Untuk Ruam para ibu boleh menggunakan Joielle Baby Bath dan Joielle Baby cream.

Sesuai untuk kegunaan harian Diperkaya dengan khasiat Aloe Vera dan Vitamin E Membantu mengembalikan kelembapan kulit bayi anda Mengandungi wangian yang dapat memberi kesan ketenangan kepada bayi anda Membantu memperbaiki struktur kulit, Diuji secara klinikal, Berasaskan bahan semulajadi

Sesuai untuk kegunaan harian, Berasaskan bahan semulajadi, Diperkaya dengan khasiat Aloe Vera dan Vitamin E, Sesuai digunakan untuk bayi yang mudah terkena ruam atau yang mempunyai kulit sensitif, Membekalkan kelembapan sepanjang hari kepada bayi anda Diuji secara klinikal, Bebas dari bahan kimia berbahaya.

Leave a Reply